All Posts tagged krsta

Reumatski bolovi u rano proleće

Reumatski bolovi u rano proleće

Reumatski bolovi u rano proleće i kako ih sprečiti

Fizikalna terapija kod svih reumatskih bolesti pomaže u velikom stepenu ako je pravilno odabrana i dozirana, kaže fizijatar i reumatolog dr Vera Uzelac.

Intervju objavljen u dnevnom listu ПОЛИТИКА.

Svakoga je nekada zabolelo rame, ruka, lakat, krsta ili je istegao tetivu, „izvrnuo zglob”. A bolovi „u kostima” već su posebna priča.

Prema rečima dr Vere Uzelac, fizijatra i reumatologa, bolovi „u kostima”, kako ih doživljava najveći broj ljudi, ne uvek, ali najčešće, reumatske su prirode. „Prvo treba odrediti koji tip reumatizma nas muči. Postoji zapaljenski reumatizam, koji spada u sistemska oboljenja celog organizma, i degenerativni reumatizam, koji nas s godinama sve stiže, a može biti zglobnivan-zglobni. Za zglobni je karakterističan brži ili sporiji nestanak zglobne hrskavice kada obolevaju zglobovi kao što su kuk, koleno ili rame, te zglobne površine ne mogu da „klize” jedna preko druge.

Van-zglobni reumatizam odnosi se na takozvana van zglobna tkiva – tetive, tetivne ovojnice, kapsule, burze, ligamente –što su ujedno i tkiva najpodložnija povredama, prskanju, istezanjima i upalama. Sve te ponovljene manje ili veće povrede dovode do smanjenja elastičnosti i skraćenja tog tkiva (mišićnih i vezivnih vlakana), što rezultira smanjenim pokretom, ograničenjem funkcije, obično jačim bolom i remeti nam san i radnu sposobnost, kaže dr Uzelac.

Najčešće se svi susrećemo s tegobama u vezi sa vanzglobnim reumatizmom, a svakoga je nekada zabolelo rame, ruka, lakat, krsta ili je istegao tetivu. Naša sagovornica kaže da nije uvek neophodno pacijenta „slikati” rendgenom ili raditi ultrazvučni pregled jer dobar klinički pregled može da pruži pravu dijagnozu.

Bolovi u ramenu, dr Vera Uzelac, spec. fizijatar, subspec. reumatolog

Fizikalna terapija kod svih reumatskih bolesti pomaže u velikom stepenu ako je pravilno odabrana i dozirana. Pored toga, ona daje mogućnost široke primene jer ima veoma mali broj kontraindikacija, kaže dr Uzelac. U vanzglobnom reumatizmu ima značajno, ako ne i primarno mesto. Veliki broj ljudi, uključujući i mlade, često aktivne sportiste „snalaze” povrede i otoci, istegnuća, upale tetiva, ligamenata, burzi. Ukoliko se zbog ponovljenih trauma stvori i kalcifikat (talog kalcijumove soli u tetivi), klinička slika biva ozbiljnija.

Danas raspolažemo nizom fizikalnih procedura, a najuspešnija za pomenute tegobe jeste zvučni šok-talas koji spada u konzervativne terapije (ne oštećuje integritet kože), a učinak je radikalan jer je u stanju da razbije kalcifikat u mekim strukturama ramenog zgloba, povreda teniskog lakta, uklanja popularno nazvan trn u peti, kao i kalcifikate u kukovima i kolenima, a primenjuje se i na kičmenom skeletu.

Terapija nije „brzometna” i pravi rezultati traže oko dva meseca, a kako u medicini nema pravila, nekada su rezultati prisutni odmah. Ono što je još važnije jeste da su trajni i bez recidiva. Da bi se razbijeni kalcifikat (što RTG pokaže) resorbovao i izlučio – nestao iz organizma – potreban je period od 6 do 8 nedelja.

S. V.

objavljeno: 06/04/2010 u dnevnom novinama ПОЛИТИКА

Detaljnije