* Terapije

ESWT – ZVUČNI ŠOK TALAS

ESWT – ZVUČNI ŠOK TALAS

Zvučni šok talas – EXTRACORPOREAL SHOCK WAVE THERAPY- ESWT –  je   najsavremenija fizikalna terapija  u Svetu i kod nas, koja koristi  zvuk i pritisak u barima. Za razliku od standardnih,jedina može   da razbije-dezintegriše   kalcifikat na tetivi mišića  “cepajući” ćelijsku membranu. Princip je litotripsija- razbijanje kamena u bubregu,   slabijeg intenziteta.

Aplikuje se preko medicinskog gela uz pomoć sonde na bolno mesto  gde postoji ožiljno promenjena tetiva ili pak, kalcifikat.

Terapija koleno, kalcifikat u kolenu. Zvušni šok talas.

Terapija je delotvorna kod svih reumatskih  bolesti koje se karakterišu  promenama na mekim strukturama/tetivama, ligamentima, tetivnim ovojnicama/ u okolini zglobova ramena /PAHS/, lakta /teniski lakat/, kuka,kolena, na teteivama pripojenim za petnu kost kao što je “petni trn”,ožiljno promenjena ili kalcifikovana Ahilova tetiva.

Šok talas  umanjuje bol, poboljšava cirkulaciju, smanjuje otok, ubrzava metabolizam…i pored toga razbija pomenuti kalcifikat koji je „glavni krivac” za bol i ograničenje funkcije.

Otklanja bol kod celulitisa /spada u vanzglobni reumatizam/,   i sam  cellulitis ,strije, ožiljake, jer  cepa vezivne pregrade, povećava elastičnost tkiva,  i menja teksturu kože.

ESWT -EXTRACORPOREAL SHOCK WAVE THERAPY-poznatiji kao ŠOK TALAS daje rezultate i tamo gde su ostale fizikalne terapije nemoćne i smatra se terapijom izbora.

Terapija je veoma bezbedna i odlikuje se malim brojem kontraindikacija. Osteoporoza,   trudnoća/isključuje se stomak/niti neke hronične bolesti, ne moraju biti kontraindikacija. Kod dece se ne koristi , jer nema degenerativnih reumatskih bolesti. Neophodan je pregled lekara koji nekada traži i roentgen ili ultrazvuk. Primena  ESWT  je  konforna, kratka, efikasna , daje se na  3-4 dana, a eventualni reaktivni bol je zanemarljiv u odnosu na postojeći.

Ovaj terapijski pristup  je dovoljan i ne zahteva druge fizikalne procerdure, a medikamente   treba izbeći ukoliko je moguće. Pacijent se pridržava uputstava o načinu i ritmu primene i trebalo bi da bude strpljiv do pojave pravih rezultata, jer kao i većina fizikalnih terapija može , ali ne mora, odmah da pokaže pun efekat. Naprotiv, kod šok talasa se čeka period od 6-8 nedelja kako bi organizam izlučio razorene kalcifikate urinom i kako bi se tkivo restituisalo  posle „bombardovanja” pod pritiskom“. Neretko se zadivljujući rezultati pokažu i odmah tokom terapije, ili ubrzo po završetku. Uspeh takodje zavisi od dužine postojanja, količine, čvrstine i mesta gde se stvorio ožiljak ili kalcifikat.

Detaljnije

AWT terapija

AWT terapija

AWT (Acousticc Wave Therapy) terapija za “skidanje” celulita

Šok talas je, našao svoje mesto i u terapiji celulitisa (malo ljudi zna da se radi o reumatološkom oboljenju). Na istom principu (cepajući ćelijsku membranu) kroz preraspodelu masnih ćelija sa vrha potkožnog tkiva, uz cepanje debelih vertikalnih vlakana vezivnog tkiva, dovodi do poboljšane cirkulacije, smanjenja bolova, i najzad dobrog – glatkog izgleda kože, sa dugotrajnim pozitivnim efektom na teksturu.

AWT tretman je jednostavan i traje pola sata. Ova terapija je bezbolna i neinvazivna i nema ograničenja u starosnim kategorijama pacijenata, pa se može primeniti i kod mladih. U zavisnosti od stepena (stadijuma) celulita preporučuje se šest do deset tretmana, sa razmacima tri do četiri dana.

 

 

Detaljnije

Elektroterapija

Elektroterapija

Sve vrste struja (TENS, Galvan – elektroforeza leka, Interferentne struje, Dijadinamičke struje)

* TENS (transkutana elektronervna stimulacija) ima veoma dobar efekat na bolna stanja, naročito ona koja spadaju u neuralgije a to su lumbalni i cervikalni sindrom sa išialgijom i cervikobrahialgijom. Koriste se i kod artroza u fazi jakih bolova. Nalazi primenu i u algodistrofičnom sindromu i kod sportskih povreda.

* GALVANSKA STRUJA elektroforeza leka , deluje tako što izaziva hiperemiju (bolju prokrvljenost tkiva u koži i dubljim tkivima) ,smanjuje otok i zapaljenjski proces, a samim tim pospešuje da se odstrane faktori koji izazivaju bol.Izraženija je u predelu negativne elektrode-katode i duže traje,a svoje naučno uporište ima u tzv.gate- control teoriji ,odnosno, zatvaranju „kapije”za bol.

Koristi se kod perifernih paraliza i pareza, bursitisa, tendinitisa, entenzopatije, distrofije, hematoma, Rejno sindroma…

* DIJADINAMIČKE STRUJE pri odredjenom intenziteu izazaivaju peckanje ,trnjenje, mravinjanje,a to je prag nadražaja,a potom povećanjem struje  mišićnu kontrakciju,a  daljim povećanjem, prag bola.Izmedju praga nadražaja i bola je zona fiziološkog dejstva. To je iskorišćeno da ovaj vid elektroterapije sa mehanizmom dejstva (nadražajno i kočeće) bude veoma prikladan za  sva bolna stanja jer izaziva odličnu prokrvljenost, blokira bol, smanjuje kožni otpor… Koristi se kod neuralgija, neuritisa, radikulopatija, herpes zostera, migrene, cervikalnog i lumbalnog sindroma, kontuzije, distorzije zglobova…

* INTERFERENTNE STRUJE kao naizmenične sinusoidne struje našle su široku primenu u fizikalnoj terapiji  kod problema sa otocima -poboljšavaju cirkulaciju krvi i limfe i resorpciju otoka. Pospešuju zarastanje kostiju i oporavak nerava. Koriste se kod stanja posla luksacija, distorzija, fraktura, kontraktura, zatim kod reumatoidnog artritisa, ankilozirajućeg spondilitisa… Efikasne su i kod svih artroza i vanzglobnog reumatizma.

Detaljnije

Magnetoterapija

Magnetoterapija

/prostirka, jastučići/

Aplikuje se na dva načina: lokalno, na bilo koji zglob ili mesto na telu I preko magnetne prostirke,kada obuhvata  veći deo tela po potrebi. U pitanju je niskofrekventno magnetno polje. Deluje  tako što utiče na ravnotežu jona izmedju unutrašnje I spoljne sredine kada je ona narušena.

Ova terapija svojim mehanizmom dejstva utiče na zarastanje kostiju – stvaranje kalusa posle preloma, popravlja stanje osteoporoze, deluje na varikozitete vena, povrede zglobova, reumatizam, spondiloze, nesanicu, kolebanje pritiska, psorijazu, ekcem, astmu…

Detaljnije

Laser

Laser

/svi modaliteti/

Na terapijskom planu laseri stimulišu regeneraciju tkiva, deluju analgetički (protiv bola), antizapaljenski i antiedematozno (smanjuju otok). Skoru su nezamenljivi  u terapiji cervikalnog i lumbalnog sindroma. Daju se kod sindroma karpal tunela, artroze u fazi jakih bolova, povrede zglobova, tetiva, mišića…

Detaljnije

Terapijski ultrazvuk

Terapijski ultrazvuk

Svojim mehanizmom dejstva koji se sastoji u naizmeničnom ultrazvučnom pritisku, a ispoljava se u vidu mikromasaže, našao je primenu  kod stanja posle povrede mišića, ligamenata, zglobova, kod M.Bechterewi, bolesti kože i potkožnog tkiva, degenerativnih promena na svim zglobovima,a naročito  kuka i kolena.

Detaljnije