* Saveti i tekstovi dr Vere Uzelac u štampi

Šok-talasom protiv reumatskih bolova

Šok-talasom protiv reumatskih bolova

intervju objavljen u dnevnom listu ПОЛИТИКА

 

Gotovo da nema osobe koja se nikada u životu nije požalila na bolove u vratu, kičmi, kolenu… Razlog tome su uglavnom reumatske bolesti, koje posle respiratornih tegoba i kardiovaskularnih oboljenja muče najveći broj građana. U većini slučajeva reč je o tegobama koje se svrstavaju u grupu takozvanog vanzglobnog reumatizama, a u vezi su sa  oboljenjima ili povredama mekih struktura to jest tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, bursi (sluznih kesa)…

Najčešće se javljaju kao rezultat hroničnih upala, ponavljanih manjih povreda, stalnih opterećenja zglobova i mišića, a praćene su bolom, ukočenošću i ograničenjem pokreta. Završavaju se stvaranjem takozvanih kalcifikata na obolelim mestima koji su otporni na klasične fizikalne terapije. Ako se ne leči problem, osoba može s vremenom da postane nesposobna da ide na posao i obavlja svakodnevne aktivnosti.

Detaljnije

Teniski lakat, simptomi, dijagnoza i lečenje

Teniski lakat, simptomi, dijagnoza i lečenje

Teniski lakat je bolno stanje u području lakta koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste. Ti mišići su smešteni na spoljašnjoj strani podlaktice i spojeni su tetivom na donji spoljni deo nadlakatne kosti koji se zove lateralni epikondil. Na tom hvatištu tetiva nastaju degenerativne i upalne promene koje uzrokuju teniski lakat (lateralni epikondilitis).

Uzroci takvih oštećenja tetive najčešće su hronični nadražaji zbog učestalih i ponovljenih pokreta ruke vezanih uz određena zanimanja ili sport. Uzrok takođe može biti i jednokratna trauma, npr kod nošenja vrlo teškog tereta. Tako se teniski lakat najčešće viđa kao profesionalna bolest kod vodoinstalatera, farbara, stolara, baštovana, osoba koje rade na kompjuteru, daktilografa, nekih muzičara, npr violinista, dakle kod osoba sa učestalom upotrebom mišića podlaktice. Takođe se susreće kod tenisera i smatra se da oko 30% tenisera u određeno vreme svoje karijere razvije teniski lakat. Zahvata podjednako muškarce i žene i u 75% slučajeva se javlja na dominantnoj ruci (desna kod dešnjaka).

 

Simptomi teniskog lakta

– Bol na spoljnoj strani podlaktice ispod zgloba lakta, koja se ponekad širi niz ruku do šake.
– Bol je uzrokovana savijanjem, podizanjem ruke ili zahvatanjem i držanjem laganih predmeta čak kao što je šoljica kafe.
– Bol obično započinje postepeno i kasnije postaje sve jača. Zavisno o težini oštećenja, bol može biti blaga i javiti se neko vreme nakon aktivnosti; može trajati za vreme aktivnosti i pojačavati se; ili može biti konstantna i jaka tako da onemogućava aktivnost.
– Osetljivost na dodir u području lakta.
– Podlakticu je ponekad teško u potpunosti ispraviti.
– Teniski lakat retko uzrokuje oticanje zgloba, zato u tom slučaju treba posumnjati na neko drugo stanje kao što su artritis ili giht.
Teniski lakat treba razlikovati od tzv. Golf lakta ili medijalnog epikondilitis, u kojem dolazi do oštećenja tetiva mišića koji se nalaze na unutrašnjoj strani podlaktice i koji su zaduženi za savijanje šake i prstiju. Hvatište njihove tetive se nalazi na unutrašnjoj strani nadlakatne kosti (medijalni epikondil). To stanje je znatno ređe, a za razliku od teniskog lakta bolovi se javljaju na unutrašnjoj strani lakta.

 

Teniski lakat – anatomski izgled. Terapija ESWT, šok talas

Teniski lakat – dijagnoza i lečenje

Dijagnoza ovih bolnih stanja se postavlja na osnovu lekarskog pregleda i utvrđivanja bolnih mesta na zglobu lakta, kao i na osnovu podataka o zanimanju i sportskim aktivnostima bolesnika. Radiografski nalaz zgloba lakta je najčešće uredan.

Lečenje je potrebno započeti što pre. Dok traju bolovi važan je odmor i pošteda od radnih i sportskih aktivnosti. Primenjuju se ledene obloge i lekovi za suzbijanje bolova i upale. Na zahvaćenoj ruci može se nositi tzv. ortoza, koja ručni zglob drži u takvom položaju da je zahvaćena tetiva u laktu oslobođena napetosti, a prsti i lakat su potpuno pokretni. U težim slučajima se mogu kratkotrajno primeniti injekcije kortikosteroida na samom mestu upale.

Kada se smanji bol, treba započeti sa vežbama istezanja i jačanja zahvaćenih mišića, koje treba nastaviti i kada prestane bol uz postepeno pojačavanje fizičkih aktivnosti. Za suzbijanje upale kod teniskog lakta koristi se i fizikalna terapija: elektroterapija, magnetoterapija, ultrazvuk, a posebno efikasna je zvučni šok talas terapija (ESWT) koja zauzima posebno važno mesto u našoj ordinaciji. Lečenje može trajati nedeljama, a ponekad i mesecima. Ako se nakon dužeg lečenja ne postignu zadovoljavajući rezultati ili ako se bolne epizode ​​ponavljaju, primenjuje se hirurško lečenje kojim se odstranjuje oštećeno tkivo na mišićno-tetivnim strukturama.

I kod teniskog lakta važne su mere prevencije kako bi se sprečile ponovne epizode. Ako se aktivnosti koje su dovele do teniskog lakta moraju odvijati, potrebno je barem 5 do 10 minuta “zagrejati” ruku blagim pokretima i istezanjem pre započinjanja aktivnosti. Takođe je potrebno često odmarati ruku. Redovno treba sprovoditi vežbe istezanja i jačanja mišića.

Detaljnije

Zvučni šok talas leči bol (Večernje novosti)

Zvučni šok talas leči bol (Večernje novosti)
A. ŠERER | 07. decembar 2011. | Tekst iz dnevnih novina Večernje novosti

 

Novi tretman reumatskih oboljenja „zvučni šok talas“. Pod pritiskom se drobe talozi kalijumove soli

– Zvučni šok talas je najsavremenija fizikalna terapija u svetu i kod nas, koja koristi zvuk i pritisak u barima, i jedina može da razbije kalcifikat (talog kalcijumove soli) na tetivi mišića „cepajući“ ćelijsku membranu. Zvučnim talasom pod pritiskom „drobe“ se kalcifikati po principu litotripsija – razbijanja kamena u bubregu. Primenjuje se preko medicinskog gela uz pomoć sonde na bolno mesto gde postoji ožiljno promenjena tetiva ili pak kalcifikat.

– Terapija je delotvorna kod svih reumatskih bolesti koje se karakterišu promenama na mekim strukturama – objašnjava dr Vera Uzelac, fizijatar i reumatolog, vlasnica privatne ordinacije. – Recimo na tetivama, ligamentima, tetivnim ovojnicama, u okolini zglobova ramena, lakta, kuka, kolena, na tetivama pripojenim za petnu kost kao što je „petni trn“, ožiljno promenjena ili kalcifikovana Ahilova tetiva. Otklanja bol kod celulitisa, oboljenja koji spada u vanzglobni reumatizam, ali i sam celulitis, kao i strije i ožiljake. Jer, cepa vezivne pregrade, povećava elastičnost tkiva, i menja teksturu kože.

Prvo rendgen – Terapija zvučnim šok talsom kod dece se ne koristi jer nema degenerativnih reumatskih bolesti. Pre primene terapije neophodan je pregled lekara koji nekada traži i rendgen ili ultrazvuk. Primena zvučnim šok talasom je komforna, efikasna, daje se na tri do četiri dana, a eventualni reaktivni bol je zanemarljiv u odnosu na postojeći.

Po rečima dr Uzelac, „zvučni šok talas“ daje rezultate i tamo gde su ostale fizikalne terapije nemoćne i smatra se terapijom izbora.

Fizijatar dr Vera Uzelac, reuma - Zvučni šok talas

Zvučni šok talas – ESWT (Extracorporeal shock wave therapy) – Fizijatar dr Vera Uzelac

– Ovaj terapijski pristup je dovoljan i ne zahteva druge fizikalne procerdure, a medikamente treba izbeći ukoliko je moguće – savetuje dr Uzelac. – Pacijent se pridržava uputstava o načinu i ritmu primene i trebalo bi da bude strpljiv do pojave pravih rezultata. Jer kao i većina fizikalnih terapija i ova može, ali ne mora, odmah da pokaže pun efekat. Naprotiv, kod šok talasa se čeka period od šest do osam nedelja kako bi organizam izlučio razorene kalcifikate urinom i kako bi se tkivo restituisalo posle „bombardovanja“ pod „pritiskom“.

Detaljnije

Reumatski bolovi u rano proleće

Reumatski bolovi u rano proleće

Reumatski bolovi u rano proleće i kako ih sprečiti

Fizikalna terapija kod svih reumatskih bolesti pomaže u velikom stepenu ako je pravilno odabrana i dozirana, kaže fizijatar i reumatolog dr Vera Uzelac.

Intervju objavljen u dnevnom listu ПОЛИТИКА.

Svakoga je nekada zabolelo rame, ruka, lakat, krsta ili je istegao tetivu, „izvrnuo zglob”. A bolovi „u kostima” već su posebna priča.

Prema rečima dr Vere Uzelac, fizijatra i reumatologa, bolovi „u kostima”, kako ih doživljava najveći broj ljudi, ne uvek, ali najčešće, reumatske su prirode. „Prvo treba odrediti koji tip reumatizma nas muči. Postoji zapaljenski reumatizam, koji spada u sistemska oboljenja celog organizma, i degenerativni reumatizam, koji nas s godinama sve stiže, a može biti zglobnivan-zglobni. Za zglobni je karakterističan brži ili sporiji nestanak zglobne hrskavice kada obolevaju zglobovi kao što su kuk, koleno ili rame, te zglobne površine ne mogu da „klize” jedna preko druge.

Van-zglobni reumatizam odnosi se na takozvana van zglobna tkiva – tetive, tetivne ovojnice, kapsule, burze, ligamente –što su ujedno i tkiva najpodložnija povredama, prskanju, istezanjima i upalama. Sve te ponovljene manje ili veće povrede dovode do smanjenja elastičnosti i skraćenja tog tkiva (mišićnih i vezivnih vlakana), što rezultira smanjenim pokretom, ograničenjem funkcije, obično jačim bolom i remeti nam san i radnu sposobnost, kaže dr Uzelac.

Najčešće se svi susrećemo s tegobama u vezi sa vanzglobnim reumatizmom, a svakoga je nekada zabolelo rame, ruka, lakat, krsta ili je istegao tetivu. Naša sagovornica kaže da nije uvek neophodno pacijenta „slikati” rendgenom ili raditi ultrazvučni pregled jer dobar klinički pregled može da pruži pravu dijagnozu.

Bolovi u ramenu, dr Vera Uzelac, spec. fizijatar, subspec. reumatolog

Fizikalna terapija kod svih reumatskih bolesti pomaže u velikom stepenu ako je pravilno odabrana i dozirana. Pored toga, ona daje mogućnost široke primene jer ima veoma mali broj kontraindikacija, kaže dr Uzelac. U vanzglobnom reumatizmu ima značajno, ako ne i primarno mesto. Veliki broj ljudi, uključujući i mlade, često aktivne sportiste „snalaze” povrede i otoci, istegnuća, upale tetiva, ligamenata, burzi. Ukoliko se zbog ponovljenih trauma stvori i kalcifikat (talog kalcijumove soli u tetivi), klinička slika biva ozbiljnija.

Danas raspolažemo nizom fizikalnih procedura, a najuspešnija za pomenute tegobe jeste zvučni šok-talas koji spada u konzervativne terapije (ne oštećuje integritet kože), a učinak je radikalan jer je u stanju da razbije kalcifikat u mekim strukturama ramenog zgloba, povreda teniskog lakta, uklanja popularno nazvan trn u peti, kao i kalcifikate u kukovima i kolenima, a primenjuje se i na kičmenom skeletu.

Terapija nije „brzometna” i pravi rezultati traže oko dva meseca, a kako u medicini nema pravila, nekada su rezultati prisutni odmah. Ono što je još važnije jeste da su trajni i bez recidiva. Da bi se razbijeni kalcifikat (što RTG pokaže) resorbovao i izlučio – nestao iz organizma – potreban je period od 6 do 8 nedelja.

S. V.

objavljeno: 06/04/2010 u dnevnom novinama ПОЛИТИКА

Detaljnije

Talasima na petni trn

Talasima na petni trn

Intervju objavljen u listu Bilje i Zdravlje

Kada se ujutru probudite i stanete na noge i u jednoj ili obe pete osetite bol kao da hodate po ekserima verovatno je da se u njima formirao „petni trn” (Calcar calcanei). Oboljenje nije teško, ali otežava hod i „zagorčava život”.

– Petni trn se svrstava u takozvani „vanzglobni reumatizam”, a nastaje višegodišnjim taloženjem kalcijumovih soli na takozvanoj „plantarnoj tetivi”, inače često podložnoj povredama – kaže dr Vera Uzelac, fizijatar, reumatolog iz Beograda. – Obično se otkriva usput, pri nekom drugom rendgenskom pregledu stopala. Bol se javlja prilikom stajanja i hodanja, naročito ujutru po ustajanju kada su mišići „hladni”. Tokom dana, kada se stopala u hodu „malo zagreju” popušta i bol. Ponekad bol može da bude veoma jak i udružen sa upalom sluzne kese (bursitisom), što dodatno otežava stanje.

Bol u peti usled kalcifikata, terapija šok talasom

Ne postoji starosna granica za pojavu petnog trna, ali naša sagovornica naglašava da je učestaliji kod onih koji mnogo „koriste noge” kao što su sportisti i oni čiji posao podrazumeva svakodnevno višesatno stajanje. – Ovaj „trn” dosta otežava hod i može da izazove deformitete stopala, jer se izbegavanjem gaženja na „ekser” menja njihov pravilan oslonac. Hodanjem ili mirovanjem, stanje se ne poboljšava, jer ni jedno ni drugo ne utiču više na već stvoren petni trn. Tako je i sa ishranom.

Kada se potvrdi postojanje petnog trna, doktorka Uzelac savetuje da se ne pribegava lečenju kortikosteroidima (takozvane „blokade kortikosteroidima”) jer ga one ne uklanjaju. Ono što bi trebalo da se primeni za lečenje i trajno rešavanje ovog problema, po rečima naše sagovornice, je fizikalna terapija.

– Nekada su to bili laser i podvodni ultrazvuk, a poslednjih petnaestak godina jedina prava terapija su takozvani „šok talasi”, zvanično testirani na olimpijadi u Atlanti. Oni potpuno uklanjaju trn u peti, ne oštećujući ni tkivo ni kožu. To je terapija zvukom pod pritiskom, slična onoj za uklanjanje kamena u bubregu. Zvuk pod pritiskom „bombarduje” petni trn, kruni ga i razbija, a potom se razbijeni kalcifikat, za šest do osam nedelja, izlučuje iz organizma. Terapija je, kako objašnjava doktorka Uzelac, kratkotrajna (oko 15 minuta) i potrebno je da se ponovi nekoliko puta.

Dr Vera Uzelac, fizijatar i reumatolog

– Obično se trn razori i pacijent ga se u potpunosti oslobodi bez mogućnosti da ponovo „izraste”. Ova terapija je već potvrđena i najbolja ne samo za petni trn, već i za probleme „smrznutog ramena”, teniskog lakta, okoštavanja kolena, kukova i kičme. Po istom principu, kako kaže dr Uzelac, napravljena je i sonda kojom se uklanja celulit, jer se i on svrstava u vanzglobni reumatizam.

Pomažu ordtopedski ulošci

Da bi se olakšao hod i delimično otklonio bol, preporučljivo je nošenje ortopedskih uložaka sa “mekom, vazdušastom” petom ili silikonskih uložaka sa mekim ležištem za petni trn – savetuje dr Vera Uzelac. – Oni mogu da pomognu, ali najčešće se kupuju već gotovi, pa ne stoje direktno ispod kalcifikata i ne olakšavaju hod. Istina, mogu i da se naprave po meri, što je bolje, jer se ublažava bol, ali trn ostaje.

Autor: J. Matijević

Detaljnije

Bol otklanja bez lekova

Bol otklanja bez lekova

Terapija „zvučnim šok talasom” – konzervativna metoda lečenja vanzglobnog reumatizma

intervju objavljen u dnevnom listu ПОЛИТИКА

Bez obzira na pol i godine, svako je bar jednom u životu osetio neprijatne bolove u kostima, najčešće u leđima, kolenima ili zglobovima šake. Pacijenti se lekaru obraćaju sa pretpostavkom da ih je „stegla reuma” i očekuju da im propišu lekove koji će brzo otkloniti neprijatan bol koji otežava kretanje i svaki pokret čini nepodnošljivim. Po učestalosti reumatizam je, posle oboljenja respiratornog i kardiovaskularnog sistema, na trećem mestu u Srbiji, i u stalnom je porastu. Statistički gledano, bol u koštano-mišićnom sistemu čini čak 45 odsto svih vrsta bolova zbog kojih se pacijenti javljaju lekarima opšte prakse. Reumatološka oboljenja dovode do privremene ili trajne, delimične ili potpune onesposobljenosti radno aktivnog stanovništva. Ona izazivaju dugotrajan bol u kostima i zglobovima i nisu samo bolesti starije populacije; od takvih oboljenja nisu pošteđeni ni mladi ljudi, niti deca, kao ni trudnice.

Prema rečima fizijatra i reumatologa dr Vere Uzelac, u reumatske bolesti se ubrajaju degenerativna reumatska oboljenja, zapaljenske bolesti i vanzglobni reumatizam.

– Oboljenja lokalizovana na vanzglobnim strukturama sistema za kretanje (tetive, tetivne ovojnice, sastavi tetiva, fascije, sluzne kese, kapsule zgloba, masno tkivo) predstavljaju vanzglobni reumatizam i ona su veoma česta i rasprostranjena. Smatra se da za života svaki čovek dobije neko od tih oboljenja. Te bolesti imaju benigan tok i u većini slučajeva ne traju dugo, sem ako se ne javljaju kao prateći entiteti u degenerativnom ili zapaljenskom reumatizmu. Ukoliko se javljaju kao izolovani entiteti, mogu biti prouzrokovani ponavljanim zapaljenjima, mikrotraumama, fizičkimopterećenjem, klimatskim promenama, a za posledicu imaju nagomilavanjem kalcifikata (oslobođeni kalcijum koji se taloži u organizmu. Najčešći lokaliteti na kojima se stvaraju kalcifikati su zglob ramena, lakta, kuka, na kolenu, peti (takozvani trn u peti) i u predelu baze nožnog palca – objašnjava dr Uzelac.

Dr Vera Uzelac, fizijatar i reumatolog

Dr Vera Uzelac, fizijatar i reumatolog

Kalcifikate, dodaje ona, dijagnostikuje rentgen, a meka tkiva (tetive, ligamenti…) „vidi” ultrazvuk.

– Kod svih reumatskih bolesti fizikalna terapija je vrlo bitna i dosta pomaže. Posebno kod vanzglobnog reumatizma veoma je uspešna terapija „zvučnim šok talasom” (ESWT – ekstrakorporal šok vejv terapi) koja je prvi put primenjena na sportistima u Atlanti na Olimpijadi i dala izvanredne rezultate. To je terapija koja u potpunosti otklanja bol i to bez medikamenata. Reč je o zvučnoj šok terapiji, koja je praktično, revolucionarna za otklanjanje kalcifikata bezbolnim konzervativnim putem; jer, da bi se nešto fizičko odstranilo iz tela, to je moguće uraditi samo hirurškim putem. Aparat „zvučnim šok talasom otklanjakalcifikate iz organizma, otkloni tu iglu, milimetarskih razmera, koja je uzročnik velikog bola i pacijenta potpuno oslobodi tegoba. Kad se uradi snimak, vidi se samo deo, ožiljak, gde je bio nataložen kalcijum, ali igle, naslage, nema. Na primer, kada je kalcifikat u peti, popularno nazvano trn u peti, pacijent je posle terapije potpuno oslobođen bola. Postoji šema kako se terapija primenjuje u zavisnosti od stepena i simptoma bolesti, kakva je promena, a na osnovu stanja pacijenta, dijagnostičkim pregledom, utvrđuje se jačina terapije – ističe dr Uzelac.

Naša sagovornica objašnjava da je posredi aparat koji radi na istom principu kao litotripter koji razbija kamen u bubregu, samo je manje snage i manja mu je probojnost, jer tako je napravljen da ne bi mogao da ošteti unutrašnje organe, kosti.

– Zvučni šok talas čak može da se primenjuje i kod osteoporoze jer ima mali broj kontraindikacija, manje nego kod ostalih fizikalnih terapija. Takođe, veoma efikasna je i kod takozvanog smrznutog ramena (ožiljak, promena na kapsuli zgloba). Inače, uglavnom ova terapija može da se primenjuje i kod hroničnih bolesnika, upravo zbog malih kontraindikacija. Aparat proizvodi hemijsku reakciju u organizmu, inhibiše vlakna za bol do kore velikog mozga. Proizvodi novu mrežu kapilarnih krvnih sudova, povećava metabolizam i ono što je najvažnije razbija kalcifikat. Ni laser ni ultrazvuk ne mogu da razbiju kalcifikat, a ova terapija je prva koja može to da uradi spolja i to bez bola i lekova. To je konzervativna metoda koja uklanja kalcifikat, a pravi rezultat je posle dva–do tri meseca, jer toliko je potrebno organizmu da apsorbuje to što je razbijeno – objašnjava dr Uzelac.

Gordana Bašović
objavljeno: 29/09/2008. u dnevnom listu ПОЛИТИКА

Detaljnije

Čuvajte stopala, pažljivo birajte obuću

Čuvajte stopala, pažljivo birajte obuću

Dr Vera Uzelac upozorava da deformitet stopala izazvan neudobnom obućom ili onom sa visokom potpeticom može da izazove lanac ozbiljnih zdravstvenih problema.– I kod nas sve veći izbor medicinske obuće.

Intervju objavljen u dnevnom listu ПОЛИТИКА  i na sajtu B92.net

Lečenje stopola

Radi preventive, i osobama koje nemaju problema sa stopalima, za rad i slobodno vreme preporučuje se medicinska ortopedska obuća Ljudska stopala su mala remek-dela prirode koja čini vrlo složen sklop kostiju, zglobova, mišića i ligamenata povezanih u veoma osetljiv mehanizam.
To što su najveći deo vremena skrivena u obući ne znači da ih treba zanemarivati. Nije dovoljno voditi računa samo o njihovom izgledu, mnogo je važnije da su stopala od najranijeg detinjstva „upakovana” u kvalitetno i adekvatno „odelo”. Nažalost, setimo ih se tek kada se zbog naše nebrige razbole. Koliko je i zbog čega obuća značajna pitali smo doktorku Veru Uzelac, specijalistu fizikalne medicine i rehabilitacije i supspecijalistureumatologa: – Stopala su izuzetno važna. Na njih se oslanja cela težina tela i ako nema pravilnih tački oslonca, to može da povuče čitavu „armiju“ nimalo naivnih bolesti, od deformiteta kičme, kukova, kolena i samih stopala, a od kičme i do problema sa disanjem. Nije retkost da je neadekvatna obuća osnovni krivac za ozbiljna degenerativna oboljenja koja se mogu završiti i invaliditetom – kaže naša sagovornica.

Ne štedite na obući

Briga o zdravlju stopala počinje onog momenta kada dete stane na noge. Do treće godine nije moguće vršiti korekcije jer nisu diferencirane tačke oslonca zbog postojanja masnih jastučića, ali od treće godine dete treba redovno voditi na kontrolu stopala i kičme i u slučaju potrebe koristiti ortopedske cipelice za korekciju stopala. Izmeštene tačke oslonca na stopalu nisu krivac samo za ravna stopala, već i za pojavu čukljeva, za iks noge, patkast hod, nepravilan rast, krivu kičmu… Savet je jednostavan – nikada ne štedite na dečjoj obući i birajte proizvode proverenih proizvođača. Pubertet, naročito kod devojčica, sledeći je preloman period. Menja se hormonski status, brzo se raste, često dobija na težini, pa je izbor adekvatne obuće, koja će omogućiti pravilno držanje i razvoj kičme i kukova, izuzetno važan.
Sagovornica „Politike” naglašava da su visoke potpetice jedan od osnovnih uzroka pojave bolnih deformiteta stopala. Njihovim redovnim nošenjem dolazi do skraćenja tetiva potkolenice i stopala, koje gube na elastičnosti, a organizam se brani tako što stvara ožiljke u koje se talože kalcijumove soli.

Ahilov i petni trn

Stvoreni kalcifikati, takozvani Ahilov i petni trn, od kojih pate mnogi, mogu izazvati ozbiljne probleme sa kretanjem, jer se osobi čini da „gazi na eksere“.
– Bol se može ublažiti specijalnim uloškom, ali najbolji rezultati postižu se najnovijom bezbolnom metodom bez ikakvih zračenja – zvučnom šok talas terapijom, tek poslednja mera je operativni tretman.Ovi aparati su vrlo priznati u svetu, jedino njima se konzervativnim putem – bez nožamogu otkloniti svi kalcifikati na tetivama (petni trn, Ahilov trn, kalcifikat u ramenu, aktu…). Naravno, treba misliti na vreme i tokom dana nositi udobnu, najbolje medicinsku obuću. Idealna visina potpetice je od tri do pet santimetara, a svaka žena može da odredi visinu štikle koja joj najbolje odgovara tako što od poslednjeg broja cipela koje nosi oduzme pet, što znači da damama koje nose obuću broj 39 odgovara potpetica od četiri santimetra – objašnjava doktora Uzelac, naglašavajući da visoke potpetice valja ostaviti za izuzetne prilike i da nikako ne smeju postati modus vivendi kao u nekim popularnim serijama.
Pored visine potpetice, važno je da je obuća od prirodnih materijala, najbolje od kože, i da nigde ne steže. Veštački materijali su često štetni i izazivaju gljivična oboljenja stopala koja su među mladima sve rasprostranjenija. Leti valja nositi otvorenu obuću, a posle nošenja cipele uvek treba ostaviti 24 sata da se dobro osuše.

Ratka Petrović-Jakšić

Korišćenjem ortopedskih uložaka ne mogu da se eliminišu deformiteti, ali oni mogu da donekle spreče dalje pogoršavanje. Zabluda je da se ulošcima podižu ravni tabani, njima se samo koriguju tačke oslonca.

Detaljnije

Lek za smrznuto rame i trn u peti

Lek za smrznuto rame i trn u peti

intervju objavljen u dnevnom listu ПОЛИТИКА

Najsavremeniji način lečenja ovih promena je zvučna šok-talas terapija (ESWT), koja „drobi” kalcifikate bez oštećenja tkiva, kaže fizijatar i reumatolog dr Vera Uzelac

Nekada su, čini nam se, reuma, bolovi u zglobovima i leđima bili „rezervisani” za starije ljude. Danas izgleda da ove probleme imaju i mladi, a bolovi u ramenima, laktu ili peti ne muče samo sportiste.

Savremena medicina se pobrinula da danas ne moramo obavezno da pribegavamo nezdravoj „čarobnoj piluli” kod otoka, bola i ukočenosti zglobova koji potiču od reumatskih bolesti. Načini lečenja su mnogobrojni i u najvećoj meri pomažu, a neretko i otklanjaju u potpunosti neprijatne simptome, kaže fizijatar i reumatolog dr Vera Uzelac.

Ogroman broj stanovnika naše planete pati od raznih tipova ovih bolesti u koje spadaju degenerativne promene na zglobovima, vanzglobnim strukturama i mišićima, kao i zapaljenske bolesti vezivnog tkiva.

U zavisnosti od dijagnoze sačinjava se protokol lečenja koji sadrži,pored medikamentne terapije, obavezno i fizikalnu terapiju.

Nekada je medikamentno lečenje neophodno te se daju lekovi koji se piju, ili se daju „parenteralno” putem injekcija, infuzuja ili primenom flastera ili su to injekcije direktno u zglobove i to kortikosteroidi, i danas u širokoj primeni, takozvani hondroprotektori, a sve u službi usporavanja promena na zglobovima i vanzglobnim strukturama i očuvanja funkcije lokomotornog aparata.

Fizikalna terapija primenom fizikalnih agenasa na bezbolan, neškodljiv i prirodan način, pravilno data, veoma pomaže i zaustavlja bol, otoke i zapaljenje, koji nastaju kao posledice povreda ili degenerativnih promena, kako na kičmenom stubu, tako i na perifernim zglobovima.

Lek za smrznuto rame i trn u peti

Tu je čitava paleta terapija kao što su popularne elektroterapije, magnetoterapija, laseri, terapijski ultrazvuk i najzad, najsavremenija ESWT – šok-talas terapija zvukom.

Fizikalna terapija se određuje u zavisnosti od indikacija, za svakog pacijenta posebno uz pažljivo obavljenu dijagnostiku, gde su pored kliničkog nalaza lekara nekada potrebni i laboratorija, rendgen, ultrazvučni pregled, skener, magnetna rezonanca.

Vanzglobni reumatizam, kao najčešći, zauzima najznačajnije mesto, a odnosi se na upale tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, ligamentarnih pripoja, kapsula, bursi… Često su ova oboljenja praćena taloženjem kalcifikata na pripojima tetiva što smanjuje pokrete, kao što je to slučaj kod bolnog ramena (PAHS), teniskog lakta, petnog trna… Pacijenti se suočavaju i sa „smrznutim ramenom”, „ekserom u peti”.

Ulošci za petni trn mogu pomoći, ali kalcifikat ostaje. Najsavremeniji način lečenja ovih promena je zvučna šok-talas terapija (ESWT), koja „drobi” pomenute kalcifikate zvučnim talasom pod pritiskom, bez oštećenja tkiva, kao što to čini litotripter s kamenom u bubregu. To ne podrazumeva zračenje i ima široku primenu u svetu kao najefikasnije sredstvo za otklanjanje ovakvih tegoba.

Celulitis, poznatiji kao celulit (potkožno masno tkivo razdvojeno vezivnim pregradama), isto tako, oboljenje je koje spada u vanzglobni reumatizam i, osim estetskih, zadaje i zdravstvene probleme kao što je loša cirkulacija, otok i bol.

Po rečima dr Uzelac šok-talas terapija (za celulit AWT terapija), zauzima suvereno mesto (oslanjajući se na medicinsko iskustvo) i u lečenju celulitisa zbog sposobnosti da „pocepa” vezivna vlakna, stvori glatku površinu, rekanalizuje ugrožene krvne sudove i poboljša cirkulaciju. Na isti način tretiraju se i neprijatne strije, i tzv. keloidni ožiljci (prožeti fibroznim vlaknima).

Ne treba samoinicijativno preduzimati korake u lečenju, savetuje dr Uzelac, već se treba konsultovati s lekarom i diferencijalno-dijagnostički utvrditi da li se radi o celulitisu ili drugim oboljenjima (lipomi, mišićni čvorići…), a potom poštujući medicinske kontraindikacije (eventualne bolesti, neki lekovi, alergije…) pristupiti lečenju.

V.E.
objavljeno: 03.05.2011.

Detaljnije