Blog Section

Šok-talasom protiv reumatskih bolova

Šok-talasom protiv reumatskih bolova
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

intervju objavljen u dnevnom listu ПОЛИТИКА

 

Gotovo da nema osobe koja se nikada u životu nije požalila na bolove u vratu, kičmi, kolenu… Razlog tome su uglavnom reumatske bolesti, koje posle respiratornih tegoba i kardiovaskularnih oboljenja muče najveći broj građana. U većini slučajeva reč je o tegobama koje se svrstavaju u grupu takozvanog vanzglobnog reumatizama, a u vezi su sa  oboljenjima ili povredama mekih struktura to jest tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, bursi (sluznih kesa)…

Najčešće se javljaju kao rezultat hroničnih upala, ponavljanih manjih povreda, stalnih opterećenja zglobova i mišića, a praćene su bolom, ukočenošću i ograničenjem pokreta. Završavaju se stvaranjem takozvanih kalcifikata na obolelim mestima koji su otporni na klasične fizikalne terapije. Ako se ne leči problem, osoba može s vremenom da postane nesposobna da ide na posao i obavlja svakodnevne aktivnosti.

Kako ističe dr Vera Uzelac, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i reumatolog, ovi problemi ipak u većini slučajeva imaju benigni tok, ukoliko nisu prateći elementi neke ozbiljnije zapaljenske i degenerativne bolesti.

Dr Vera Uzelac

–  Kada ujutru ustanete iz kreveta i osetite ubod u peti kao iglom, verovatno ste zaradili „petni trn”. Ne radi se o teškom oboljenju, ali su simptomi veoma neprijatni. Ako ne možete da podignete ruku iznad glave ili ne možete da napravite određeni rotacioni pokret, a uz to čujete „krckanje” kostiju, morate da imate na umu da vam je ugroženo rame takozvanim tendinitisom, ili kalcifikujućim tendinitisom. Ako ste slikar, muzičar, ili zbog posla radite na računaru više sati, moguće je da dobijete teniski ili golferski lakat. Sve su to manifestacije pomenutog vanzglobnog reumatizma. Sportisti su veoma podložni ovoj pojavi i često se „nose” sa ovim problemima, ali nisu pošteđeni ni stari, ni mladi, kao ni ljudi u punoj radnoj formi – pojašnjava dr Uzelac.

Reč je o terapiji zvukom koja je isprobana prvi put kod određenih sportista na Olimpijskim igrama u Atlanti

Naša sagovornica naglašava da lekari danas imaju na raspolaganju čitav niz procedura za koje mogu da se odluče u lečenju pacijenata. Nekada je potrebno intervenisati medikamentima, ali nezaobilazna je fizikalna terapija kao bezbolan i potpuno neškodljiv način lečenja uzroka, a ne manifestacije oboljenja.

Sve fizikalne terapije zadužene su da pomažu kod problema na mekim tkivima, tako što smanjuju bol, otok, ubrzavaju metabolizam, pospešuju cirkulaciju obolelog mesta, a sve u cilju povratka pokreta i funkcije ekstremiteta. U lečenju se koriste laseri, ultrazvuk, struje, magnetoterapija… Među njima, pojašnjava dr Uzelac, „šok-talas” (ESWT) terapija zauzima suvereno mesto kada je reč o slučajevima kada je došlo do promenjenih ili kalcifikovanih mekotkivnih tvorevina. Ova terapija je isprobana prvi put kod određenih sportista na Olimpijskim igrama u Atlanti.

– Dugogodišnje iskustvo mi daje za pravo da govorim o odličnim rezultatima, što svedoči i veliki broj pacijenata kod kojih je metoda uspešno primenjena. U pitanju je terapija zvukom (ne ultrazvukom) pod pritiskom od nekoliko bara. Efikasnija je od drugih terapija i kod zglobnog reumatizma to jest artroze kolena, kuka, spondilotičnih promena na kičmenom stubu i veoma je komforna za pacijenta. Traje kratko, daje trajne rezultate i jednom otklonjen kalcifikat se ne vraća. Spada u grupu metoda koje su poznatije po otklanjanju kamena u bubregu.

Terapija je pogodna gotovo kod svih pacijenata zbog izuzetno malog broja kontraindikacija. Ono što je do nedavno bilo moguće otkloniti samo hirurškom intervencijom, ova terapija obezbeđuje na konzervativan način bez bilo kakve traume za organizam – napominje dr Uzelac i dodaje da ni osteoporoza nije kontraindikacija za primenu terapije.

Terapije se posle prvog pregleda određuju po šemi. Boljitak može da se vidi odmah, a pravi efekat nastupa šest do osam nedelja kasnije, odnosno kada organizam izluči „razbijene” kalcifikate. Veoma je važno terapiju početi na vreme kada bolovi nisu neizdržljivi jer su rezultati najbolji i „sloboda od bola” stiže brzo.

Autor: Danijela Davidov-Kesar utorak, 08.08.2017. u 10:00

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments (2)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *