Lek za smrznuto rame i trn u peti

Lek za smrznuto rame i trn u peti
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

intervju objavljen u dnevnom listu ПОЛИТИКА

Najsavremeniji način lečenja ovih promena je zvučna šok-talas terapija (ESWT), koja „drobi” kalcifikate bez oštećenja tkiva, kaže fizijatar i reumatolog dr Vera Uzelac

Nekada su, čini nam se, reuma, bolovi u zglobovima i leđima bili „rezervisani” za starije ljude. Danas izgleda da ove probleme imaju i mladi, a bolovi u ramenima, laktu ili peti ne muče samo sportiste.

Savremena medicina se pobrinula da danas ne moramo obavezno da pribegavamo nezdravoj „čarobnoj piluli” kod otoka, bola i ukočenosti zglobova koji potiču od reumatskih bolesti. Načini lečenja su mnogobrojni i u najvećoj meri pomažu, a neretko i otklanjaju u potpunosti neprijatne simptome, kaže fizijatar i reumatolog dr Vera Uzelac.

Ogroman broj stanovnika naše planete pati od raznih tipova ovih bolesti u koje spadaju degenerativne promene na zglobovima, vanzglobnim strukturama i mišićima, kao i zapaljenske bolesti vezivnog tkiva.

U zavisnosti od dijagnoze sačinjava se protokol lečenja koji sadrži,pored medikamentne terapije, obavezno i fizikalnu terapiju.

Nekada je medikamentno lečenje neophodno te se daju lekovi koji se piju, ili se daju „parenteralno” putem injekcija, infuzuja ili primenom flastera ili su to injekcije direktno u zglobove i to kortikosteroidi, i danas u širokoj primeni, takozvani hondroprotektori, a sve u službi usporavanja promena na zglobovima i vanzglobnim strukturama i očuvanja funkcije lokomotornog aparata.

Fizikalna terapija primenom fizikalnih agenasa na bezbolan, neškodljiv i prirodan način, pravilno data, veoma pomaže i zaustavlja bol, otoke i zapaljenje, koji nastaju kao posledice povreda ili degenerativnih promena, kako na kičmenom stubu, tako i na perifernim zglobovima.

Lek za smrznuto rame i trn u peti

Tu je čitava paleta terapija kao što su popularne elektroterapije, magnetoterapija, laseri, terapijski ultrazvuk i najzad, najsavremenija ESWT – šok-talas terapija zvukom.

Fizikalna terapija se određuje u zavisnosti od indikacija, za svakog pacijenta posebno uz pažljivo obavljenu dijagnostiku, gde su pored kliničkog nalaza lekara nekada potrebni i laboratorija, rendgen, ultrazvučni pregled, skener, magnetna rezonanca.

Vanzglobni reumatizam, kao najčešći, zauzima najznačajnije mesto, a odnosi se na upale tetiva, tetivnih ovojnica, ligamenata, ligamentarnih pripoja, kapsula, bursi… Često su ova oboljenja praćena taloženjem kalcifikata na pripojima tetiva što smanjuje pokrete, kao što je to slučaj kod bolnog ramena (PAHS), teniskog lakta, petnog trna… Pacijenti se suočavaju i sa „smrznutim ramenom”, „ekserom u peti”.

Ulošci za petni trn mogu pomoći, ali kalcifikat ostaje. Najsavremeniji način lečenja ovih promena je zvučna šok-talas terapija (ESWT), koja „drobi” pomenute kalcifikate zvučnim talasom pod pritiskom, bez oštećenja tkiva, kao što to čini litotripter s kamenom u bubregu. To ne podrazumeva zračenje i ima široku primenu u svetu kao najefikasnije sredstvo za otklanjanje ovakvih tegoba.

Celulitis, poznatiji kao celulit (potkožno masno tkivo razdvojeno vezivnim pregradama), isto tako, oboljenje je koje spada u vanzglobni reumatizam i, osim estetskih, zadaje i zdravstvene probleme kao što je loša cirkulacija, otok i bol.

Po rečima dr Uzelac šok-talas terapija (za celulit AWT terapija), zauzima suvereno mesto (oslanjajući se na medicinsko iskustvo) i u lečenju celulitisa zbog sposobnosti da „pocepa” vezivna vlakna, stvori glatku površinu, rekanalizuje ugrožene krvne sudove i poboljša cirkulaciju. Na isti način tretiraju se i neprijatne strije, i tzv. keloidni ožiljci (prožeti fibroznim vlaknima).

Ne treba samoinicijativno preduzimati korake u lečenju, savetuje dr Uzelac, već se treba konsultovati s lekarom i diferencijalno-dijagnostički utvrditi da li se radi o celulitisu ili drugim oboljenjima (lipomi, mišićni čvorići…), a potom poštujući medicinske kontraindikacije (eventualne bolesti, neki lekovi, alergije…) pristupiti lečenju.

V.E.
objavljeno: 03.05.2011.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Comments (3)

  1. Poštovani,

    Imam veliki problem sa bolovima u obe pete, u pitanju je trn u peti. Išla sam na elektro terapije, ali to baš i nema neki efekt. Bolovi su i dalje tu. Molim Vas za informaciju da li su navedene terapije kod Vas nešto što zasigurno može rešiti problem bola u petama. Koja je cena po tretmanu i koliko je istih potrebno da bismo došli do željenih rezultata.

    Hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *