Blog Section

Čuvajte stopala, pažljivo birajte obuću

Čuvajte stopala, pažljivo birajte obuću
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dr Vera Uzelac upozorava da deformitet stopala izazvan neudobnom obućom ili onom sa visokom potpeticom može da izazove lanac ozbiljnih zdravstvenih problema.– I kod nas sve veći izbor medicinske obuće.

Intervju objavljen u dnevnom listu ПОЛИТИКА  i na sajtu B92.net

Lečenje stopola

Radi preventive, i osobama koje nemaju problema sa stopalima, za rad i slobodno vreme preporučuje se medicinska ortopedska obuća Ljudska stopala su mala remek-dela prirode koja čini vrlo složen sklop kostiju, zglobova, mišića i ligamenata povezanih u veoma osetljiv mehanizam.
To što su najveći deo vremena skrivena u obući ne znači da ih treba zanemarivati. Nije dovoljno voditi računa samo o njihovom izgledu, mnogo je važnije da su stopala od najranijeg detinjstva „upakovana” u kvalitetno i adekvatno „odelo”. Nažalost, setimo ih se tek kada se zbog naše nebrige razbole. Koliko je i zbog čega obuća značajna pitali smo doktorku Veru Uzelac, specijalistu fizikalne medicine i rehabilitacije i supspecijalistureumatologa: – Stopala su izuzetno važna. Na njih se oslanja cela težina tela i ako nema pravilnih tački oslonca, to može da povuče čitavu „armiju“ nimalo naivnih bolesti, od deformiteta kičme, kukova, kolena i samih stopala, a od kičme i do problema sa disanjem. Nije retkost da je neadekvatna obuća osnovni krivac za ozbiljna degenerativna oboljenja koja se mogu završiti i invaliditetom – kaže naša sagovornica.

Ne štedite na obući

Briga o zdravlju stopala počinje onog momenta kada dete stane na noge. Do treće godine nije moguće vršiti korekcije jer nisu diferencirane tačke oslonca zbog postojanja masnih jastučića, ali od treće godine dete treba redovno voditi na kontrolu stopala i kičme i u slučaju potrebe koristiti ortopedske cipelice za korekciju stopala. Izmeštene tačke oslonca na stopalu nisu krivac samo za ravna stopala, već i za pojavu čukljeva, za iks noge, patkast hod, nepravilan rast, krivu kičmu… Savet je jednostavan – nikada ne štedite na dečjoj obući i birajte proizvode proverenih proizvođača. Pubertet, naročito kod devojčica, sledeći je preloman period. Menja se hormonski status, brzo se raste, često dobija na težini, pa je izbor adekvatne obuće, koja će omogućiti pravilno držanje i razvoj kičme i kukova, izuzetno važan.
Sagovornica „Politike” naglašava da su visoke potpetice jedan od osnovnih uzroka pojave bolnih deformiteta stopala. Njihovim redovnim nošenjem dolazi do skraćenja tetiva potkolenice i stopala, koje gube na elastičnosti, a organizam se brani tako što stvara ožiljke u koje se talože kalcijumove soli.

Ahilov i petni trn

Stvoreni kalcifikati, takozvani Ahilov i petni trn, od kojih pate mnogi, mogu izazvati ozbiljne probleme sa kretanjem, jer se osobi čini da „gazi na eksere“.
– Bol se može ublažiti specijalnim uloškom, ali najbolji rezultati postižu se najnovijom bezbolnom metodom bez ikakvih zračenja – zvučnom šok talas terapijom, tek poslednja mera je operativni tretman.Ovi aparati su vrlo priznati u svetu, jedino njima se konzervativnim putem – bez nožamogu otkloniti svi kalcifikati na tetivama (petni trn, Ahilov trn, kalcifikat u ramenu, aktu…). Naravno, treba misliti na vreme i tokom dana nositi udobnu, najbolje medicinsku obuću. Idealna visina potpetice je od tri do pet santimetara, a svaka žena može da odredi visinu štikle koja joj najbolje odgovara tako što od poslednjeg broja cipela koje nosi oduzme pet, što znači da damama koje nose obuću broj 39 odgovara potpetica od četiri santimetra – objašnjava doktora Uzelac, naglašavajući da visoke potpetice valja ostaviti za izuzetne prilike i da nikako ne smeju postati modus vivendi kao u nekim popularnim serijama.
Pored visine potpetice, važno je da je obuća od prirodnih materijala, najbolje od kože, i da nigde ne steže. Veštački materijali su često štetni i izazivaju gljivična oboljenja stopala koja su među mladima sve rasprostranjenija. Leti valja nositi otvorenu obuću, a posle nošenja cipele uvek treba ostaviti 24 sata da se dobro osuše.

Ratka Petrović-Jakšić

Korišćenjem ortopedskih uložaka ne mogu da se eliminišu deformiteti, ali oni mogu da donekle spreče dalje pogoršavanje. Zabluda je da se ulošcima podižu ravni tabani, njima se samo koriguju tačke oslonca.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *